Ce sticlă alegem pentru reducerea zgomotului din exterior?

ferestre cu reducere a zgomotului
Senzația de a te întoarce acasă și de a te putea relaxa după o zi plină este neprețuită: dar ce se întâmplă dacă liniștea ta este tulburată de zgomotele din afară? Zgomotele pot fi de diferite tipuri și reprezintă un obstacol major în atingerea confortului dvs. de locuit, în special a confortului acustic.

Poluarea fonică poate proveni din:

  • apropierea locuinței noastre de zonele aglomerate ale orașului sau dacă casa este situată în centrul istoric;
  • apropierea locuinței noastre de o gară (sau zone adiacente trenurilor) sau de un aeroport sau de o zonă industrială;
  • de zgomotul produs de stradă.

Toți acești factori pot provoca daune fizice și psihologice, care pe termen lung ne pot compromite sănătatea.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat pragurile critice de zgomot în timpul orelor de odihnă. În funcție de decibelii (dB) înregistrați în cameră în timpul orelor de somn, au fost legate chiar și consecințe grave pentru sănătate:

  • între 30 și 40 db: apar treziri ocazionale și tulburări de somn;
  • între 40 și 55 db: creștere puternică a efectelor negative. Creșterea patologiilor legate de sistemul cardiovascular, obezitate, diabet. Deteriorarea ciclului de somn;
  • peste 55 db: riscuri grave pentru sănătatea fizică și psihică.

Tipuri de sticlă

Diferența dintre sticla securizată și cea obișnuită
O mare parte din zgomot intră în casa ta prin ferestre: este de la sine înțeles, așadar, că putem și trebuie să acționăm în alegerea ferestrelor potrivite, în special asupra alegerii geamului potrivit care să îți permită să te izolezi de zgomotul din exterior.

De fapt, sticla dintr-o fereastră este unul dintre cele mai importante elemente pentru izolarea fonică a ferestrei în sine și, în consecință, a locuinței tale.

Există multe tipuri de sticlă disponibile care pot fi rezumate în aceste categorii: protecție fonică, sticlă de economisire a energiei, protecție termică și sticlă securizată.

Zgomotul, iluminatul, economia de combustibil și rezistență la efracție sunt factorii determinanți pentru alegerea sticlei potrivite nevoilor dumneavoastră.

Factori importanți la alegerea sticlei

1. Zgomot

O cameră care se confruntă cu un drum foarte aglomerat poate necesita sticlă de reducere a zgomotului cu capacitate mare de reducere. În zonele urbane în mod normal, nivelul de zgomot extern este de 55 decibeli (dB), în apropierea unui aeroport, zgomotul ajunge la aproximativ 80 dB.

2. Căldură și lumină

Încăperile orientate într-o direcție sau cealaltă, precum nordul (mai rece) sau sudul (mai cald), determină condiții diferite de climă și iluminare din interiorul încăperilor care afectează atât confortul, cât și consumul de energie.

3. Antiefracție

Condițiile camerelor de la parter sunt diferite de cele de la etajele superioare și diferența de accesibilitate a "băieților răi" este evidentă. Sticla antiefracție este disponibilă cu diferite capacități de rezistență la atac și, deci, de protectie.

Acestea tocmai enumerate, sunt principalele categorii care includ diferite tipuri de sticlă.

Ce este sticla antizgomot?

Geamul laminat anti-zgomot este alcătuit din două rânduri de sticlă cuplate cu o peliculă de polivinil burrital (PVB) cu atenuare acustică foarte mare, capabilă să absoarbă vibrațiile sonore din exterior și să reducă zgomotul cu până la 49 dB.

Ca și în cazul sticlei laminate, creșterea grosimii foilor și foliilor anti-zgomot crește și reducerea relativă a zgomotului. Sticla laminată este sticlă formată din două plăci unite între ele printr-o peliculă subțire de material plastic transparent – numindu-se sticlă securizată deoarece, în caz de spargere, foile nu se sparg creând o stare periculoasă, dar fragmentele de sticlă rămân integrale între ele datorită peliculei menționate mai sus.

Două tipuri: sticla dublă și triplă

sticla dubla sau tripla
Dacă vorbim de sticla antizgomot, atunci, trebuie sa încercăm să înțelegem care soluție, între geamurile duble și triple, este cea care ni se potrivește.

Geamul dublu este alcătuit din două geamuri unite între ele printr-un canal (camera); o placă este orientată spre interior, în timp ce cealaltă este orientată spre exteriorul clădirii.

Geamul triplu urmează aceeași logică, dar sunt trei sticle și sunt două camere care le împart; ideală pentru termoizolație, acest tip de sticlă, mai grea decât precedenta, este excelentă și pentru izolarea fonică.

În general, reprezintă cea mai bună soluție dacă locuim în zone deosebit de reci sau avem ferestre orientate spre nord.

În toate celelalte cazuri, geamul dublu va fi mai mult decât suficient pentru a obține un confort acustic optim.

Întreținere

În ceea ce privește curățarea și întreținerea unui geam antizgomot, aceasta trebuie sa aibă loc ca la orice alt tip de sticlă. Aceasta trebuie curățată fără a genera tensiuni termice, de aceea nu este recomandată utilizarea apei excesiv de fierbinți sau excesiv de rece sau a aburului de înaltă presiune pentru o perioadă prelungită pe o zonă limitată a sticlei. În plus, este recomandabil să nu folosiți lame sau materiale abrazive care pot deteriora sticla.

Doar sticla nu este suficientă

În general, este mai corect sa vorbim de ferestre antizgomot decât de sticla antizgomot. Acest lucru se datorează faptului că izolarea fonică a locuinței noastre nu depinde de un singur factor, de sticlă. Într-adevăr, este necesar:

  • ca un montaj al ferestrelor și cutiilor sa fie realizat printr-o instalare corectă; o instalare nerealizată corect poate zădărnici performanța ferestrelor;
  • ca garniturile și profilele să fie de o calitate excelentă.

Concluzii

În acest articol ați înțeles importanța confortului acustic pentru sănătatea dumneavoastră fizică și psihică și ați descoperit că o soluție valabilă la problema izolației fonice este reprezentată de instalarea geamului antizgomot ( geam dublu sau triplu în funcție de nevoile dvs. ).

Pentru a nu te confrunta cu neplăceri și pentru a beneficia cât mai mult, atunci când te hotărăști să înlocuiești geamurile tale vechi, reamintim să te bazezi mereu pe consultanți experți pentru alegerea sticlei și în general a ferestrelor cele mai potrivite nevoilor tale.
Ai nevoie de o consultație profesionistă?

Lasă-ne numărul tău de contact mai jos și vom reveni în scurt timp cu un apel!

Vă așteptăm cu drag!
or. Chișinău
Str. Constantin Vârnav 8
Telefon: +373 78 855 558
Email: sales.convalent@gmail.com